Houthalen   Zolder   Zonhoven

Houthalen-Helchteren

Houthalen-Helchteren bevindt zich in het midden van Limburg, op de strategische as Hasselt-Eindhoven.

In de eerste periode van de Middeleeuwen was Houthalen bezit van de graven van Loon. In het begin van de veertiende eeuw kwam het in de vorm van een bruidsschat in handen van de familie Heinsberg, en vormde samen met o.m. Zolder, Stokrooie, Zonhoven en Heusden-Hauweiken "het land van Vogelsanck".

Helchteren was reeds in de zevende eeuw verbonden met de St. Trudo abdij van St.-Truiden. In hun domein konden de abten gebruik maken van het buitenverblijf en jachtslot De Dool.

Tot in het begin van deze eeuw bleven Houthalen en Helchteren modale Kempense landbouwgemeenten, met zeer uitgestrekte heidegebieden die eeuwenlang tussen beide gemeenten werden betwist.

Na de opening van de mijn in 1939 veranderde het aanzien van Houthalen volledig. In de dertig volgende jaren vertienvoudigde het bevolkingsaantal, en versmolten de gehuchten Dorp, Laak, Lillo en Ten Hout tot één grote agglomeratie. De mijn van Houthalen was de jongste en meteen ook de laatste mijn van het Kempisch steenkoolbekken. De actieve exploitatieperiode heeft amper 24 jaar geduurd. Wie interesse heeft in de geschiedenis van de mijn, moet zeker een bezoekje brengen aan het museum : "Ons Mijnverleden" in Houthalen.

Door de mijnsluiting in 1964 kwamen 10.000 arbeidsplaatsen op de helling te slaan. Houthalen kreeg als compensatie een industrieterrein van nationaal belang. De aanleg en uitbouw werd volledig door de overheid gesubsidieerd. De gemeente Houthalen-Helchteren heeft vier industrieterreinen : Centrum-Zuid, Europark, Houthalen-Oost en Helchteren. Zij vormen een belangrijke groeipool voor de regio en bieden heel wat werkgelegenheid.

Houthalen-Helchteren beschikt bovendien over een zeer uitgebreide sportinfrastructuur : drie sporthallen en twee sportterreinen. Het golfterrein van Limburg Golf en Countryclub is, als de heide bloeit in augustus, ongetwijfeld de golfbaan van ons land.

Kortom, Houthalen-Helchteren heeft alles !